Deel deze pagina!
twitter     facebook    

Jatiluwih

Jatiluwih is de plek waar de mooiste rijssterrassen van Bali te vinden zijn. Dit gebied ligt op 700 meter boven zeeniveau, op de hellingen van Mount Batukaru, en dit koelere klimaat zorgt voor ideale omstandigheden voor veel gewassen. Hier wordt vooral rode rijst verbouwd, die minder vaak geoogst kan worden, maar van hoge kwaliteit is. De rijstterrassen worden volgens de traditionele subak irrigatietechniek voorzien van voldoende water. Jonge plantjes worden eerst opgekweekt en daarna in de terrassen geplaatst. De typerende subak irrigatietechniek is hier zo overduidelijk zichtbaar dat Unesco dit gebied in 2012 op Werelderfgoed lijst heeft gezet.

De rijstterrassen van Jatiluwih volgen het patroon van de berg, in al haar grilligheid, wat tot zeer fraaie taferelen leidt.
Boeren kweken de jonge rijstplantjes eerst op en plaatsen ze daarna in rijkelijk gevulde "paddies" om op te groeien.
De Subak techniek stamt al uit de 9e eeuw, maar is nog steeds zeer effectief en voedt vele monden.
Ondanks de populariteit van rijstterassen onder toeristen maken er veel plaats voor de groeiende populatie Balinezen.
Om de grond vruchtbaar te houden wordt de rijst soms vervangen met pinda's of maïsplanten. Het proces verloopt in cycli.

Naast rijst groeit wordt er nog veel meer verbouwd in Jatiluwih. Koffie- en theeplantages als ook cacaoplanten zijn hier te vinden. Fruit en kruiden groeien hier eveneens weelderig. Ook zult u in deze regio vaker velden met bloemplantenteelt zien. De bloemen worden gebruikt bij de vele dagelijkse offers die de Hindoeïsten maken. Jatiluwih is de groentetuin van Bali. Er kunnen hier trekkings worden gemaakt omdat het gebied beter te voet te bekijken is, dan vauit de auto.